Menu

George R.R. Martin

 

George R.R. Martin kommer att gå till historien som en av de största fantasyförfattarna genom tiderna. Han brukar nämnas i samma mening som storheter som J.R. Tolkien och C.S. Lewis, vilket visar vilken enorm genomslagskraft Martins verk har haft. Det är A Song of Ice and Fire som är Martins livsverk, och det har översatts till svenska som Sagan om is och eld. Böckerna har sålt i miljoner exemplar, men det var först när HBO beslöt sig för att göra en tv-serie av bokserien – betitlad Game of Thrones – som Martins popularitet verkligen sköt i höjden. Numera är han en firad författare i sitt hemland USA och fortsätter att skriva bestsellers.

Martins karriär har dock inte alltid varit spikrak. Till skillnad från vissa författarkollegor dröjde det länge innan han fick smaka på succéns sötma. Martin växte upp under relativt blygsamma omständigheter i New Jersey. Även om han tidigt visade talang för språk och berättelser var han inget underbarn. Istället satsade han på att ge sig in i branschen som journalist. Han tog en examen i journalistik vid Northwestern University och det var också i det ämnet som han började undervisa i mitten av 1970-talet. Samtidigt höll han skrivardrömmarna vid liv och försökte skapa romaner och berättelser vid sidan av sitt huvudsakliga yrke.

GeorgeRRMartinCW98_wbDe första böckerna som Martin skrev skilde sig något åt från dagens fantasyromaner som fansen förknippar med hans namn. Visst fanns det gemensamma nämnare som övernaturliga inslag och oväntade slut, men Martin provade också på att skriva skräcknoveller och vampyrböcker. Böckerna sålde dock inga större volymer och Martin gav sig istället in i tv-branschen. Han jobbade ett tag för den kultförklarade tv-serien Twilight Zone där han fick chansen att utveckla sina karaktäreristiska vändningar i berättelsen. Han arbetade också med att skriva manus till en filmatisering av serien Skönheten och odjuret.

Den stora förändringen i George R.R. Martins karriär skulle ske i början av 1990-talet. Då påbörjade han arbetet med A Song of Ice and Fire och den blev snabbt en klassiker bland fantasy-läsare. Även de första böckerna i serien fortsätter att sälja bra eftersom serien får nya fans vilka har upptäckt Game of Thrones via tv-serien.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram