Menu

Sista säsongens frågetecken

Att Game of Thrones är en av tidernas största TV-serier i alla kategorier är svårt att argumentera emot. Serien blev ett såpass stort fenomen att den blev ett närmast obligatoriskt diskussionsämne. I princip varje tidning och nätpublikation var tvungen att beröra serien på något sätt. Här är det på sin plats med en spoilervarning. Den här texten kommer att ta upp saker som hände i sista och näst sista säsongen av Game of Thrones, om du inte har sett dem ännu bör du ha det i åtanke.

Att serien var så populär betyder inte minst att serien gett upphov till många karaktärer som är lätta att känna igen. När den här texten publiceras är det snart dags för Halloween, och det innebär maskeradfester. Hos Partykungen finns bland mycket annat halloween dräkter för barn. Det verkar dock i nuläget inte finnas några som är specifikt hämtade från Game of Thrones, men väl många alternativ som med lite kreativt trixande blir som hämtade ur serien. Bland annat finns bra dräkter för Kung Arthur och diverse riddare som med ett bra handlag enkelt förvandlas till en Jaime Lannister eller Joffrey Baratheon.

 

Hade de kunnat göra det bättre?

Med popularitet följer också hängivenhet. Många fans blev ordentligt besvikna på den sista säsongen. Man menade framför allt att kvaliteten på seriens manus sjunkit ordentligt. Game of Thrones sista säsong blev i och med detta kontroversiell, såpass att mängder av fans skrev på ett upprop vars målsättning var att få TV-bolaget HBO att producera en remake av säsongen. Föga överraskande har de svarat med att det inte kommer att ske under några omständigheter. Framför allt var det några grejer folk tyckte att manusförfattarna hade kunnat gjort bättre:

  • Daenarys Targaryen (Khaleesi) tog ett väldigt snabbt kliv från att ha varit en av seriens definitiva ”good guys” till att bli en regelrätt fascist. Det kändes nog som att det var en rimlig slutstation för karaktären, men nog gick det lite för snabbt? En säsong, eller två, till hade gett serien större utrymme att få hennes utveckling att kännas mer trovärdig.
  • Bran och the Night King. Det fanns en koppling mellan den unge Stark och karaktären känd som the Night King – seriens främsta hot tills dess att Arya stack kniven i ryggen på honom. Under sju säsonger byggdes mystiken kring den isige kungen upp genom tillbakablickar sedda ur Brans perspektiv. När slaget mot zombiehorden som leddes av Night King vart överstökad tidigt i säsong 8 kändes det som att många frågor lämnades obesvarade.
  • Tyrion Lannisters plötsliga dumhet. Redan i slutet av säsong 7 verkade det som att den en gång så insiktsfulle och intelligente Tyrion hade tappat det. Var det till exempel verkligen en bra idé att dra ihop ett gäng för att färdas bortom isväggen i syfte att hämta hem en zombie att visa upp för Cersei i Kings Landing?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram