Menu

Språket dothraki

Många fantasyförfattare som skapar stora, invecklade världar i sina böcker skapar också ett språk som hör dit, som kan vara mer eller mindre utvecklat – allt från Tolkiens kompletta alviska språk till Robert Jordans ”Old Tounge”, som bara förekommer i enstaka meningar. G.R.R. Martin är inget undantag, utan har skapat språket dothraki i sin fantasyserie A Song of Ice and Fire.

Dothraki talas av folket med samma namn, ett nomadiskt häst- och krigarfolk som lever på det stora slättlandet i Essos som kallas ”Dothraki Sea”. I Martins böcker förekommer enstaka meningar och fraser på dothraki, och dessa låg till grund för det språk som lingvisten David J. Peterson utvecklade när böckerna skulle bli en tv-serie. Det var ett arbete som påbörjades i god tid innan inspelningen av serien började. HBO hade då anlitat Language Creation Society för att skapa språket, som i sin tur höll en uttagningsprocess med fler än trettio språkskapare. Av dessa valdes Peterson, och innan inspelningen började levererade han mer än 1 700 ord av språket till HBO. Idag finns fler än 3 100 ord i det dothrakiska språket.Khal_Drogo-Jason_Momoa

Peterson hämtade inspiration dels från Martins beskrivning av språket, dels från verkliga språk som turkiska, ryska, estniska, swahili och inuktitut. Han hade dock inte fritt spelrum att utveckla språket som han ville, utan var tvungen att förhålla sig till två begränsande omständigheter: dels att språket var tvunget att matcha det som redan fanns i böckerna, dels att språket skulle vara lätt för skådespelarna i serien att uttala och lära sig. Det sistnämnda gjorde att både grammatiken och fonetiken liknar engelskans på många sätt.

Om du vill lära dig att tala dothraki är ett av de bästa sätten att lära sig uttalet att lyssna på de passager i Game of Thrones där skådespelarna talar språket. På så vis kan du till exempel lära dig dothraki samtidigt som du är ute på stan eller på väg någonstans. Eftersom det går åt ganska mycket batterier från din mobil på det sättet kan det dock vara en bra idé att se till att du har en powerbank med dig, så att du inte blir utan mobil. Du kan till och med beställa en powerbank med tryck på Medtryck.com, så att den har ett passande Game of Thrones-tema.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram